Konvertering av VHS till DVD eller USB – hur gör man?

Om du vill spara hemmavideor eller saker du spelat in från TV under den tiden VHS fortfarande användes i stor utsträckning kan det vara en god idé att konvertera materialet till DVD, USB eller något annat digitalt format. Men hur? Både PC Advisor och BGA Videoproduktion förklarar hur proccessen går till.

Innan du börjar med konverteringen bör du titta på din VHS-inspelning och bedöma om kvaliteten är värd att spara. Jämfört med dagens DVD- och BluRay-teknik är VHS inte mycket att hänga i granen, vilket gör att den där inspelade versionen av Pulp Fiction kanske inte är värd att rädda. Klippet av barnens första steg är naturligtvis en annan femma.

När du väl har bestämt dig för att rädda VHS-material måste du ha något att spela upp dem på, företrädelsevis en VHS-spelare. Om du bestämmer dig för att köpa en, försök hitta en kombinerad DVD- och VHS-spelare. Då finns ofta möjligheten att spela in från VHS till DVD, vilket gör jobbet betydligt enklare.

Om du inte använder en kombinationsspelare får din dator sköta digitaliserandet, men då krävs något fler steg, en konverteringssladd och en programvara t.ex. VideoMate C100. För mer information om processen, följ PC Advisors enkla steg för steg-guide.

Tips: Se till att VHS-banden är så dammfria som möjligt innan du börjar för att förhindra att dammet dras med in i spelaren när du börjar. Kontrollera även att spolarna snurrar som de ska.